70 let Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih iz Novega mesta deluje od leta 1948, ko je bilo ustanovljeno poverjeništvo za to področje z nalogo odkrivanja slepih na terenu in njihovo vključevanje v organizacijo, medtem ko so otroke vključevali v šolanje oziroma v Zavod za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani.

Pomen društva je z leti naraščal tudi na drugih področjih: izobraževanje, zaposlovanje, kulturno-prosvetna dejavnost, šport in rekreacija ter urejanje stanovanjskih in socialno zdravstvenih problemov.

Slavnostno srečanje, ki je potekalo v prireditvenem atriju Knjižnice Mirana Jarca v petek, 12. oktobra 2018, smo pričeli z mešano pevsko skupino Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto – Mavrica, ki združuje njene člane z ubranim petjem že od leta 2004.

 V preddverju Knjižnice Mir smo pripravili tudi priložnostno razstavo dveh njunih slabovidnih slikark –Tinke Šetina in Rezke Arnuš.

Rezka Arnuš je željo po likovnem ustvarjanju imela že od mladih let, vendar pred upokojitvijo ni bilo časa. Tako se je začela učiti slikanja že z okrnjenim vidom. Vid se ji slabša in danes ve, da je bil takrat zadnji čas, da je začela z ustvarjanjem. Tako slika že dvajset let, in sicer v različnih tehnikah in različne motive. Slika po spominu. Najrajši slika figure z neizdelanimi obrazi, vendar s položaji in barvo želi izraziti neko čustvo. Rada se udeležuje tudi slikarskih kolonij, ex-tempor, seveda med videčimi, kjer je prejela že več nagrad in priznanj, doma in v tujini. Slikanje je njeno življenje, hvaležna je vsem, ki ji na tej poti pomagajo.

Tinko Šetina pa je za slikanje navdušil oče, ljubiteljski  slikar. Ko ga je opazovala pri slikanju, jo je zaznamoval  vonj oljnatih barv in rasla je želja po slikanju. Ko slika, si prostor pripravi tako, da je sončna svetloba ne  moti, barve pa si zaradi lažje orientacije razporedi po barvni  skali. Kljub okrnjenemu vidu vztraja, in do danes je sodelovala na 54 skupinskih razstavah ter se udeležila dveh  slikarskih kolonij. Imela pa je tudi že tri samostojne razstave.

Slavnostni dogodek je zaokrožila Igralka Metka Pavšič, ki je v monoigri Vinka Moederndorferja z naslovom NIČESAR NE OBŽALUJEM, združila sedem žensk v eni igralki. Govor je o ženski, ki je lahko pravzaprav katera koli ženska našega časa.

 Igralka Metka Pavšič je iz Idrije in je slepa; v spremni  besedi k igri je zapisano, da je Pavšičeva človek, ki   preseneča s svojim pogumom, talenti, vztrajnostjo in   občutkom za sočloveka. Mnogim je zato vir navdiha.

Častni govornik in pokrovitelj dogodka je bil župan Mestne občine Novo mesto, Gregor Macedoni.