Voden ogled Novega mesta

V petek, 9. 10.2020, se je nekaj članov novomeškega društva slepih in slabovidnih s spremljevalci udeležilo vodenega ogleda centra Novega mesta.

Začeli smo na Kapitlju, kjer nas je vodič  Samir popeljal do svetih vrat, avtorja Mirsada Begića, na katerih je v bronu upodobil obličja treh dolenjskih blaženih: neuklonljivega branilca krščanskega prepričanja Alojzija Grozdeta, dve izmed drinskih mučenk, redovnic »hčera božje ljubezni«, sester Krizine Bojanc in Marije Antonije Fabjan ter ustanovitelja Novega mesta, habsburškega cesarja Rudolfa 4. ter novomeški kapiteljski grb in arheološke izkopanine.

Pot nas je vodila v notranjost cerkve, kjer smo skozi zgodovino spoznali gradnjo cerkve in se potem po stopnicah spustili še v kripto.

Ogled smo nadaljevali proti najstarejšemu in najslikovitejšemu delu Novega mesta-Bregu. Ta leži  na ostankih obzidja, ki so še vedno ohranjeni in vidni v zidovih kletnih etaž, le-te slonijo na živoskalni osnovi vrh strmega pobočja nad reko Krko.

Prišli smo do Sokolskega doma, ki je v devetnajstem stoletju prevzemal kulturno vlogo v Novem mestu, do nedavnega pa je služil kot ustvarjalni prostor alternativnim umetnikom.

Zaradi neprimernosti za delovanje je sedaj zaprt.

Pot smo nadaljevali do Frančiškanske cerkve Sv.Lenarta, od tam smo šli na prenovljeni Glavni trg, ki je sedaj zaprt za promet. Samir nas je seznanil z zgodovino starega dela mesta, nas popeljal do nekaterih znamenitosti (jantarni kamen, bronasta maketa Novega mesta).

Ogled smo zaključili pri Knjižnici Mirana Jarca, nasproti katere so Gorenja ali Ljubljanska vrata, ki so ustvarjala cestno ožino na vhodu v mestno jedro. 

Zelo zanimiv ogled in vodstvo po Novem mestu, o katerem misliš, da veš veliko, pa kljub temu izveš še veliko neznanega, je v sončnem dnevu trajal štiri ure.