1. likovna kolonija slepih

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih je izvedlo 1. likovno kolonijo slepih in slabovidnih slikarjev. Potekala je  11. in 12. julija 2009, na vrtu društva v Irči vasi.

Slikali so: Rezka Arnuš in Tinka Šetina,članici novomeškega društva slepih in slabovidnih, Ivan Stojan Rutar s soprogo Sonjo sta s prišla s koprskega društva ter član Društva gluhih in naglušnih Dolenjske in Bele krajine, Tadej Kramaršič.

Njihov mentor je bil akademski slikar Jože Kumer.

Za izvedbo 1. slikarske kolonije slepih in slabovidnih slikarjev se je društvo odločilo z namenom, da bi bila socialna vključenost slepih in slabovidnih oseb realizirana v vseh okoljih in bi lokalna socialna mreža imela pomembnejšo vlogo ter seznanjenje javnosti z osebami z okvaro vida in o njihovih specifičnih potrebah.

Udeleženci kolonije si seveda želijo, da bi lahko čim večkrat delali ob pomoči mentorja. V vodstvu društva pa razmišljajo tudi o tem, da kaže poiskati določene motivacijske in vključevalne programe dejavnosti tudi za ostale člane. Populacija slepih in slabovidnih je preveč pasivna in obsojena na domače okolje. S takimi programi bi jih »izbezali«iz njihove osamljenosti. Izhajajo iz stališča, da aktivni človek manj razmišlja o težavah, zdravstvenih ali drugačnih in da se to pozitivno odraža na celotnem njegovem počutju.

To pa je končnih cilj vseh dejavnosti v novomeškem društvu slepih in slabovidnih.


SREČANJE SLEPIH IN SLABOVIDNIH PLANINCEV SLOVENIJE

Letos smo bili Novomeščani organizatorji tradicionalnega srečanja slepih in slabovidnih planincev Slovenije, ki je bilo v soboto, 5.9.2009 na Gospodični pod Trdinovim vrhom na Gorjancih.

V oblačnem jutru smo se ob 9.uri zjutraj zbrali v Gabrju, ob vznožju Gorjancev. Od tu smo se zaradi nočnega deževja odpravili z avtobusi in kombiji do koče na Miklavžu in od tam peš v spremstvu vodnikov Planinskega društva Novo mesto do
Trdinovega vrha.

Topel obrok je čakal v Planinskem domu pri Gospodični, kjer se je 136 udeležencev iz osmih društev (Ljubljane, Maribora, Celja, Murske Sobote, Ptuja, Kranja, Kopra in Novega mesta) okrepčalo, se družilo in se ob zvokih 
harmonike  nekateri tudi zavrteli.

15.OKTOBER-MEDNARODNI DAN BELE PALICE

Ob mednarodnem dnevu bele palice, ki ga slepi in slabovidni obeležujejo 15. oktobra, smo na društvu, v sodelovanju s Policijsko postajo Novo mesto, izvedli izobraževanji s preventivnimi nasveti kriminalističnega in prometnega inšpektorja na temo uličnih ropov, tatvin…, in kako naj slepi in slabovidni ravnajo samozaščitno, da ne bi postali žrtve kaznivih dejanj ter varnost slepih in slabovidnih  na cesti.

Poleg tiflopedagoga (učitelj slepih in slabovidnih) Staneta Florjančiča, sta s Policijske postaje Novo mesto sodelovala prometni inšpektor Andrej Novak in kriminalistični inšpektor Darko Fifolt.

POVEZAVA:

http://www.policija.si/index.php/component/content/article/105-sporoila-za-j

21.decembra 2009 je Lions klub iz Novega mesta z izkupičkom dobrodelnega plesa, ki ga tradicionalno prirejajo v novembru, našemu društvu podaril elektronsko povečevalno lupo.

Lupa poleg povečav omogoča tudi pretvorbo besedil s spletnih strani in elektronske pošte v večje formate.

Andrej Škrinjar, predsednik Lions kluba Novo mesto in Janez Kermc, predsednik društva ob predaji lupe.

Z leve: Ivo Longar (Lions klub NM), Janez Kermc, Robert Yebuah (Lions klub NM), Robert Merič, član MDSS Lj, Jože Kukec, Andrej Škrinjar (lions klub Nm) in Uroš Pleskovič, član MDSS Nm

Na društvu vsako leto organiziramo tradicionalno novoletno srečanje naših članov. In tako je bilo tudi letos. Zbrali smo se Pri Jovotu v Družinski vasi pri Šmarjeških Toplicah.

Ob druženju nas je zabavala dvanajstletna domačinka, Valentina Kragelj iz Zbur, ki nas nasmejala

svojim likom preproste ženičke Lojzke z bližnjih hribov.

Takole sta zaigrala na harmoniko z našim Jernejem.


In še ena z našim predsednikom.

Mavrica v Budimpešti

Odzvali smo se povabilu na srečanje pevskih zborov, ki je bilo v Budimpešti na Madžarskem od 4.-7. marca 2010.

Na srečanju je sodelovalo šest pevskih zborov slepih in slabovidnih iz Avstrije, Madžarske, Bolgarije, Poljske in Slovenije. Novomeščani so se predstavili na dveh večernih koncertih z deset in dvajset minutnim programom slovenskih narodnih pesmi.

Projekt »Hearts in Harmony« , se izvaja v okviru fundacije »Coeurs en Choeurs« ki so ga prvič predstavili v Franciji leta 2006 in je združil pevce, ki jih je prizadela različna invalidnost.

Letošnji projekt je imel poudarek na petju slepih in slabovidnih otroških in odraslih zborov.

Predstavili smo se z naslednjimi pesmimi:

10 MINUTNI SPORED:

1. LIPA 
2. NAJ BO POMLAD 
3. MLINAR 

20 MINUTNI PROGRAM:

1. ŽENKA MI V GOSTE GRE 
2. POHOJENA TRAVCA 
3. DOMAČA HIŠA 
4. PA TISTA BO MOJA 
5. ŠKRJANČEK POJE 
6. NA PLANINCAH 
7. PA TISTA BO MOJA 
8.ŠTIRJE FANTJE ŠPILAJO  
9. LASTOVKI V SLOVO