Hočemo, znamo, zmoremo

Hočemo, znamo, zmoremo

se imenuje projekt, ki ga člani in zaposleni s prostovoljci na MDSS Novo mesto že drugo leto izvajamo na področju, kjer delujemo- na Dolenjskem,v Beli krajini in Posavju.

Z drugimi besedami: predstavljamo slepoto in slabovidnost širši javnosti.

Po lanski uspešni »premieri« v Brežicah, smo se letos preselili v Belo krajino, natančneje na metliški grad.

Glede na izkušnje ugotavljamo, da ljudje o slepih in slabovidnih vedo malo ali skoraj nič in samo to, da jim je treba pomagati.

Vendar: slepi ali slabovidni so takšni kot ostali ljudje. Vejo, kaj hočejo ali nočejo, znajo in vejo marsikaj, imajo » le« okvaro vida. In pri tem potrebujejo pomoč. Za ta namen je nepogrešljiva roka svojca ali prijatelja ali znanca, ki jih vodi, lahko je tudi samo bela palica, lahko je pes vodič.

Obiskovalcem smo želeli povedati , kaj znajo in zmorejo, ker to hočejo: domačin Zlatko je na brajevem pisalnem stroju pokazal kako pišejo in berejo slepi, Nežka je dokazala, da kljub temu, da ne vidi, pod njenimi prsti nastajajo čudoviti pleteni izdelki. Na drugi stojnici so si lahko ogledali nekaj tehničnih pripomočkov, ki so slepim in slabovidnim v pomoč pri vsakodnevnih opravkih: belo palico, brajevo uro, s simulacijskimi očali so lahko ugotovili, kako človek vidi ali ne vidi, če ima različne okvare vida, družabne igre, slikanico za otroke.

Rezka in Tinka, slabovidni slikarki, ki imata ohranjen minimalni vid, z veliko volje in truda ustvarjata čudovite slike.

Matjaž in labradorka Blue sta pokazala, kako pes vodnik slepi osebi pomaga premagovati ovire. Na poligonu z ovirami in zatemnjenimi očali, skozi katera ni videl nič, ga je Blue uspešno pripeljala do cilja.

Otroci iz vrtcev, šol in ostali mimoidoči so na dvorišču metliškega gradu lahko spoznali, da slepi in slabovidni marsikaj znajo. Predvsem pa so ob tem dogodku mnogi prvič pomislili, da ob njih živijo tudi ljudje brez vida ali z močno okvarjenim vidom.

To se je dogajalo 7.5.2013 v Metliki.

Pomagali so nam:

Občina Metlika

Komunala Metlika

Kmetijska zadruga Metlika

Ikebana Brinc, Antonija Brinc, Metlika