Bela kuhaunica

Bela kuhaunica, 29. 10. 2015, Oštarija, Dolenjske Toplice

Bela kuhaunica smo poimenovali dogodek, ki smo ga na novomeškem društvu slepih in slabovidnih pripravili s chefom Robertom v Gostišču Oštarija v Dolenjskih Toplicah.

Bela kuhaunica je kot bela palica, simbol, da nekaj zmoreš sam. S palico se lahko gibaš samostojno, če ne vidiš, s kuhaunico pa kuhaš, če vidiš ali pa ne.

Dogodek smo posvetili vsem slepim in slabovidnim, s katerim smo želeli videčim pokazati in dokazati, da v življenju lahko počnemo vse kot videči, tudi kuhamo. Z malo pomoči, včasih pa tudi to ni potrebno.

To sta dokazala tudi Nežka in Janez, oba slepa, ena zaradi nesreče, drugi zaradi bolezni. Vajena gospodinjskega dela doma, sta se spoprijela tudi z izzivom v Oštariji.

Jedilnik je sestavil Roberto, Nežka in Janez sta sekljala, rezala, mešala, dodajala po njegovih navodilih. Opremljena kot profesionalna kuharja, sta gostom jedilnik prebrala v brajici. Vsako jed sta posebej predstavila s chefom in pozvala goste, naj poskusijo jesti s simulacijskimi očali, ki ponazarjajo različne okvare vida. Nevajenih in nespretnih situacij je bilo veliko, zraven pa tudi obilo smeha.

Nadvse vesel, topel in sproščen večer nas je še bolj približal življenju slepih in slabovidnih oseb, pojedli smo domiselne in izredno okusne jedi, ki so jih pripravili iz lokalnih in sezonskih sestavin, v katerih ohranjajo ter nadgrajujejo tradicionalno slovensko-dolenjsko kuhinjo.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11